Sunday, November 14, 2010

Hikayat Sepurnama 13

Posted by riff rahim at 1:13 AM 0 penglipurlara Links to this post
Basuh baju, done. Last touch up for sick bay's mural, done. Latihan topikal Bio, done. Tinggal nota sejarah 2 subtopik  tu je tak siap lagi. Plan  nak sambung time prep malam ni. Insya Allah sempatlah nak habiskan. Qaus Quzah senyum meleret. Syukur rancangannya pada hari itu berjalan lancar. Yang paling ajaib, kerja-kerja rumahnya hampir selesai. Sebelum ni, jangan haraplah nak siap. Mujurlah dia pandai mengelak. Kalau tak, memang ada cop blacklistlah kat dahi ni. Silap-silap cikgu pun dah tak selera nak bagi aku homework. Qaus Quzah ketawa kecil di dalam hati. Sesungguhnya dia sedar, dalam menuntut ilmu, redha Allah ada pada redha guru. Maka, itulah yang paling utama.

Qaus Quzah menyumbat semula diari ke dalam beg. Buku-buku yang berselerakan disusun rapi di hujung katil. Mata terasa berat. Kesan penggunaan oksigen berlebihan pada otak ketika menjawab soalan topikal Bio sebentar tadi. Qaus Quzah melabuhkan kepala di atas bantal. Hajat hati mahu melelapkan mata seminit dua sebelum bersiap-siap untuk turun ke dewan makan. Suasana bilik A06 semakin tenggelam dalam lamunannya…

"Oi makcik. Apahal tidur lepas Asar ni? Tak elok tau." Sayup-sayup kedengaran suara Kid menegur.

Perlahan-lahan Qaus Quzah membuka mata. Kelihatan Kid berdiri di hujung katil. Lengkap berbaju kurung dan bertudung. Beg masih tersandang di bahu. Awalnya minah ni bersiap? Ke aku yang dah lambat?

"Dah pukul berapa ni?"

"5.17,"

"Laa… aku baru je lelap mata 2 minit. Tak sempat hilang ngantuk pun lagi," Qaus Quzah mengerutkan dahi. Kacau daun la Kid ni. Ingatkan dah pukul 6 setengah tadi. Mau panjat pagar lagi aku malam ni kalau lambat keluar asrama. Qaus Quzah mengiring membelakangi Kid. Tidurnya ingin disambung lagi.

"Bangun la wei. Nanti mewarisi kegilaan. Aku taknak kawan aku muda-muda dah gila," Kid dah start ceramah. Dia melabuhkan punggung di atas katilnya yang terletak bersebelahan dengan katil Qaus Quzah.

"Habis tu kalau dah tua gila takpe la?" Soal Qaus Quzah.

Tawa Kid terhambur keluar. Qaus Quzah menggagahkan diri untuk bangkit daripada pembaringan. Mata mengantuk Ya Rabbi… Tapi kalau dah Kid yang duduk kat sebelah aku ni memang takde harapan nak sambung tidur la. Seboleh-bolehnya nak suruh orang bangun. Qaus Quzah duduk berteleku di atas katil. Sekali-sekala tangan diarah ke mulut menahan kuap.

"Aku ingat nak ajak kau study kat kelas petang ni. Tu yang aku siap cepat-cepat ni. Tapi macam tak boleh je," Kid sengih.

Bagus betul Kid ni. Tak payah tunggu aku buang air liur nak soal siasat. Ke dia ada kuasa Legilimency macam dalam cerita Harry Potter  tu? Ok, be real Quz. Baru tidur 2 minit lepas asar otak dah mengarut-ngarut. Belum lagi 2 jam. Haish. Qaus Quzah tersenyum sendiri.

"Ha, tu apahal pulak senyum sorang-sorang tu? Mamai lagi ke?"

"Aku mimpi kau kahwin dengan anak Aunty Lakshmi,"

"Merepek. Eh Quz, tahun ni kita takde event ke? Boring la," soal Kid sambil membuka pembalut plastik Cadbury Crunchy. Seketika kemudian coklat tersebut selamat disumbat ke dalam mulut.

"Kan dah form 4. Bawak-bawak la bertaubat. Zaman muda-muda dulu tu takpela jugak,"

 "Eleh, kalau orang lain yang cakap macam tu nak la jugak aku dengar Quz," jawab Kid selamba. Qaus Quzah tergelak kuat. Baru nak bagi tazkirah sikit. Selalu dia ceramahkan aku tu takpe pulak?

"Next week birthday  Lat,"

Kid angkat kening. Seketika kemudian dia dan Qaus Quzah sama-sama tersenyum. Segera dia mencapai marker di dalam beg. Tarikh 20 Mei di atas kalendar dipangkah.  Event of the year ...

Friday, November 12, 2010

Hikayat Sepurnama 12

Posted by riff rahim at 11:46 PM 0 penglipurlara Links to this post
"Aku memang tak larat la tengok muka pak cik yang menang komander terbaik tahun lepas tu. Dah macam tercekik selipar bila nama Quz kena announce."

Kenyataan G disambut dengan hilai tawa seluruh warga bilik A06.

"Tu lah. Sebelum tu kerek sangat. Macam confirm je dia menang." Kyna menyambung sambil tangan ligat menggosok baju. Masih terbayang senyuman sinis menyakitkan hati lelaki tersebut ketika semua peserta kawad berkumpul sebelum pertandingan dimulakan. Tanda memandang rendah kepada kemampuan Qaus Quzah.

Qaus Quzah tersenyum nipis. Seketika matanya menatap dua buah piala yang berdiri megah di atas lockernya. Alhamdulillah ya Allah. Sesungguhnya Engkau telah memperkenankan doa kami. Engkau telah memberi ganjaran terhadap usaha kami. Hatinya dijerat rasa bersyukur yang tidak terhingga.

"Dah-dah lah tatap piala tu Quz. Cair pulak diorang nanti." G mengusik.

"Ke terfikir nak buat kenduri kesyukuran Quz?" sampuk Kid yang baru saja pulang dari bilik mandi. Tangan sibuk mengeringkan rambut dengan tuala di atas kepala. Terus dia melabuhkan punggung di sebelah Qaus Quzah.

"Insya Allah. Ada rezeki lebih nanti aku belanjalah korang." Sekali-sekala buat amal kebajikan apa salahnya kan? Nanti Allah bagi lagi yang lebih baik. Qaus Quzah memasang niat. Kemenangannya sebagai komander terbaik tahun itu bukanlah sesuatu yang dijangka. Dan kemenangan itulah yang dirasakan patut dikongsi bersama.

"Wow, tu yang aku nak dengar tu! Kat mana?"

"Waiceh G, kau bab-bab makan laju. Cuba bab lipat baju. Berkurun aku tengok menimbun atas katil tu. Dah macam sarang memerang pun ada aku tengok." Perli Kyna.

G mencebik. Mana ada macam sarang memerang. Exaggerating sungguh. Pantang tengok orang senang tau minah ni. Dah Quz kata nak belanja, mestilah kena bersemangat. Bukan selalu orang nak belanja aku. Segera pandangan dialihkan kepada Qaus Quzah. Meraih simpatilah kononnya. Muka dah macam Puss 'n Boots dalam movie Shrek. Kid dah tergelak sakan mendengarkan kata-kata Kyna sebentar tadi. Memang headshot lah. Kalah sniper-sniper terkemuka dunia masa world war dulu.

"Hmmm, fikir dua kali jugak aku nak belanja kau ni G."

"Ala, janganlah macam ni Quz. Kita best friend forever kan???"

"Best friend forever tak kisah kalau tak dapat makan free." Qaus Quzah angkat kening sebelah. Senyuman evil tak boleh tinggal.

"Jahatlah kau. Mana boleh aku sorang je tak dapat." G dah buat muka masam tahap Sour-Skittles.

"Yelah, yelah. Aku belanja semua orang lah. Dah, tarik balik muncung tu." Qaus Quzah ketawa kecil. Seronok agaknya dapat kenakan G.

"Kalau macam tu including Tok Wan Alau Hitler la kan cik komander?" Kid senyum nakal. Saja mengumpan.

"Yang tu aku belanja kat dewan makan sudah."

Lantas tangan mencapai tuala dan kaki diarah menuju ke bilik mandi.  Kid angkat bahu. Ada sesiapa tak agaknya yang boleh tolong diorang ni buat rundingan damai? 

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez