Wednesday, January 27, 2010

Hikayat Sepurnama 7

Posted by riff rahim at 3:54 AM 0 penglipurlara Links to this post
Completing the square.

Quadratic functions.

Logarithms.

Siapa la yang bijak pandai+(banyak -sangat-masa-macam-dah-takde-benda-lain-nak-buat) yang reka benda-benda macam ni ek? Ayat aku pun dah jadi macam formula Math. Side effect selepas hampir setengah jam menghadap handout Add Math yang satu soalan pun tak sempurna. Oho, can't put the blame on them. Sah-sahla benda ni ilmu. Allah suruh kita cari ilmu tu, kan Quzah? Sabarlah wahai hati.. Tabahlah nak hadap nombor+simbol yang dah nampak macam cacing kerawit ni..

Ni baru syllabus awal FORM 4. Ni baru sekolah menengah Quzah. Lari ceruk mana pun kat bumi ni kena hadap nombor jugak. Alahai alergicus angkarus..(scientific name yang Quzah bagi untuk penyakit tak-tahan-tengok-nombor).. tolonglah vanish from my mind setting. Sah-sah la susah. Bukan macam telan cetirizine hydrochloride je. Daripada posisi duduk dengan postur yang betul, Quzah letak pulak kepala atas meja. Kejap lagi mesti tangan tukar syif dengan mata.

Quzah mengerling jam di pergelangan tangan. 3.40 petang. Kejap lagi Asar. Add Math tak siap lagi. Petang practice march pulak. Oh, tak boleh, tak boleh…. Nak tak nak kena pergi situ jugak. Duduk kat kelas ni terbejat otak aku. So long Alpha 2. My brain does need some fresh air. Quzah bingkas bangun dari kerusinya…

********************************************************************************************

"Oit, merata sekolah aku carik kau. Dah agak dah port kat sini,"G melabuhkan punggung di sebelah Quzah.

"For what sake?"tangan sibuk tekan kalkulator. Alhamdulillah, one more question to go.

"Saje. Mengantuk,"

"Orang mengantuk carik bantal la sis,"

"Ada jugak orang mengantuk pergi lepak atas rooftop surau,"

Quzah sengih. Aduss..headshot. Terima kasih G.

"Yelah, nak panjat tangki air tinggi sangat. Nanti kau tak larat carik aku pulak," Ada senyuman perli di situ.

G gelak. Ada je yang nak dijawab. Tak bagi peluang aku menang langsung. Tau lah dulu aku yang spoil adventure panjat tangki air . Teringat pulak time tu. Mati-mati G tolak nak join Quzah dan yang lain pergi panjat tangki tu after PMR. Kes gayat lah tu. Lepas dipujuk, barulah G setuju nak naik. Sudahnya, G tak bukak mata sikit pun bila dah sampai atas. Punyalah takut. Dekat seminggu jugaklah telinga dia cair kena perli.

"Dah Asar?" soal Quzah. Alhamdulillah, latih-tubi Add Math dah selesai. Cuma tinggal satu soalan yang confuse. Balik dorm nak tanya Sifu Nadh. Barang-barang semua dah disumbat ke dalam beg.

"Belum. Turun sekali?"

Quzah angguk. Segera dia bangun dan menggalas beg. Lepas ni nak get ready for marching pulak. Pertandingan Kawad Kaki peringkat negeri lagi dua minggu. Formasi baru tak practice lagi. Physics notes tak copy lagi daripada Squid. Mural kat dining hall..hoho..tak mau fikir dulu..letih dah main kira-kira tadi. Makin besar makin bertimbun pulak kerja-kerja yang nak dibuat. Ingatkan dah upper form ni boleh lah relax sikit. But now then I realize that life isn't that easy. Takpe Quzah.. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. He knows the best.

"Quzah, aku dah tanya Ajib about the formation. Dia takde idea  nak buat macam mana. Tapi, dia ada suggestkan orang yang boleh tolong kita," tiba-tiba G bersuara ketika mereka sedang menuruni anak tangga.

"Takpelah kalau macam tu. At least ada jugak orang yang tau. Ajib ada cakap tak nama orang tu? Boleh aku pergi tanya dia," Alhamdulillah..see? Satu-satu Allah permudahkan.

"Ada jugak. Tapi tak taulah kalau kau setuju ke tak,"

Quzah kerut dahi. Kenapa tidak?

"Sebab Ajib cakap nama dia Alau,"

Dan langkah Quzah terhenti di situ.

Tuesday, January 26, 2010

Hikayat Sepurnama 6

Posted by riff rahim at 6:39 AM 0 penglipurlara Links to this post
"Beli baru la Quz. Dalam Galaxy banyak kot."

"Tak pun aku print out dari internet. Tapi tak cantik macam yang ni la."

"Ni mesti parents dia datang semalam. Takpun delivery order. Dah macam satu meal dia sumbat kat dalam ni. Cuba check kot la dia tinggal ayam seketul dua."

Quzah mengetap bibir. Aduhai la sahabat-sahabat. Sempat lagi buat lawak kurang efisyen. Mata masih lagi tertala pada meja bersampul biru di hadapannya. Speechless.

Great. Brilliant. Kreatif dan inovatif. Aku tak pernah tahu pulak yang aku pernah mintak autograf Billie Joe  Amstrong ni. And aku tak pernah ingat pulak yang aku pernah isytiharkan meja aku ni dah ambik alih tugas Mr. Dustbin. Damn.



"Hari ini dalam sejarah la Quz. Selama ni elok je aku tengok si Billie ni bertapa atas meja kau. Siapa yang dah bosan sangat sampai dah takde tempat lain nak berkarya ni?"

Kyna bagi soalan sarcastic. Memang cari nahas betul orang ni. Dah la tu poster kesayangan dia. Kalau kat gambar orang utan atas meja aku tu takpelah jugak. Dah tu siap sumbat plastik KFC beserta sisa-sisa sampah ayam goreng hot and spicy sekali. Manalah si Quz ni tak HOT. Tapi aku tengok sabar semacam je minah ni. Kalau kena kat aku, dah berpuluh bakul bersaiz bakul durian dah kena siap nak tadah sumpah seranah. Tapi berpuluh tu kira baik jugakla kan?

Kid kerut dahi. Rilek giler muka minah ni.  Tipulah kalau nak kata dia tak marah. Hari tu Deq tertinggal plastik Kinder Bueno pun aku dah tak larat nak dengar dia merungut. Takde civic-minded lah.. Spek tak cukup power nak nampak dustbin kat belakanglah.. Inikan pulak buat meja dia macam lori sampah. Eh, tapi Quzah memang macam ni. Dari mata dia yang konon-konon macam tengah bersoal-selidik dengan meja tu, mesti ada agenda kurang sihat yang sedang dirancang. Muka tak beriak yang sukar dibaca. Sedar-sedar dah jalan dah plan tu. 

"Dia ke Quz?"soal Kyna.

"Who's on earth lagi yang nak buat macam ni,"Kid balas.

Quzah senyum segaris. Kyna pandang Kid. Thought so. Ada unsur jenayah kelihatan . Dah kenal dah style senyum macam tu. Lepas ni tinggal tunggu dan lihat jelah siapa yang kena. Tapi masing-masing pun macam dah dapat signal telepati daripada Quzah. Dah tak payah teka siap orangnya. Memang formula Chemistry yang cukup baik je boleh dapat bonding macam kepala otak diorang ni.

"Payback?"

"Aku rasa yang tu kau tak perlu tanya Kyna,"

"Aku lupa aku tengah tanya Quzah,"Kyna buat correction.

Senyum lagi. Tangan laju mengutip sampah-sampah di bawah meja. Dengan tenang (as if nothing happened to her), Quzah melangkah ke luar kelas dengan sebungkus sampah di tangan. Namun, sebaik sahaja sampai di deretan locker, langkahnya terhenti.

" Sure. Orang dah bagi bola tanggung kita smashlah balik,"

Dengan tenang (lagi), sampah yang tadinya di tangan kini bertukar tempat ke dalam locker. And for sure, Kyna dan Kid sikit pun tak terperanjat sebab itu bukanlah satu tindakan paranormal ataupun abnormal yang Quzah pernah buat. Sebab lain, tuan punya locker tu sikit pun tak tersasar daripada jangkaan mereka. Siapa lagi kalau bukan Alau!

Monday, January 25, 2010

Haishh..kne kawen ke??----

Posted by riff rahim at 1:08 AM 6 penglipurlara Links to this post
"Cah,makan tu janganla banyak2 tempat..kawen ramai nanti"
"Tengah masak kat dapo jangan mnyanyi,nanti dapat suami tue bru taw.."
"matahari tegak atas kpale baru nak bangun ye..ilang rezki,rugi kamu"

"haishh,mak ni..itu x boleh ni x boleh..macam2 la..bukannye btol pon mende tu."  Balasku apabila mak berleter atas tabiat ak yang susa bno nak diubah.al-maklumla,keras noh kpale..klu kne hentak kat dinding,alamat retakla dinding tu..

....................................................................

Ahaks..kuat bno mlawan mak mse kecek2 dulu.Mak,maafkan Cah ek..Cah bkn nak mlawan mak pon,cme iyela..bdak2..salu nak ikot kte dye je..nakal kn Cah dolu2..Sampai x cukup jari nak kire da bpe kali kne libas ngan abah gne rotan tebal n panjang x hengat dye tu sbb salu lawan cakap mak abah..Lagi2 ble Cah ikot abang ponteng klas ngaji n g men ngn 'sahabat2' seangkatan..Memang indah zaman kanak2 kn mak..Tbe2..

"Ketika chenta bertasbih,nadiku berdenyut merdu..kembang kempis dadaku..~~"
" ..merangkai butir chenta.."..oppsss,terlayan daaa..

Spe lak yang kol pepagi bute neh ..kaco orang nak feel2 btolla..Eh,mak!!
Aah,lpe lak yang ak da janji nak kol mak arini.Haishh,bz pnye pasalla neh..haha,x pasal2 ke'bz'an mnjadi mangse skali lagi..

"Hello..Assalamualaikum mak.."
"Haa..Waalaikumussalam..Da bangon pon kamoo..jangan la dibuat lagi prangai cam dolu2 tu..bangun mse matahari da nek kpale..x manis,umo pon da lanjut..da layak jadi mak orang da pon..klu tahu dek ayah kamoo,rotan tu la hadiah spesel kamoo..

"Hehe..mak ni,taw2 jek..x laa..Cah da lme tgglkan tabiat tdo-mlampau-tahap lipas-hibernate tuu..x elok,bak kte mak..kan3??Lagipon,ni baru je lepas solat Subuh,bru ingat nak ngaji..ehehe..mak abah sihat?"

"Baguih la tu.mak abah sihat..abang kamu ad kat umah ni,ngn kak long kamu.."

"Yeke??windunye kat abang que..depa cne mak?sihat??"

"depa pon dok sehat2 ja..akak kamu tu baru ja pregnant 3 minggu..tu yg mak dok gumbira sgt..kamu bila lg?haa,ni ble lagi nak balik umah ni..ayah kamoo tu da rindu sangat dengan kamoo..sejak due tige menjak neh,salu jek dye ngadu kat mak,ble nk timang cucu..ka.."

"mak..Kawan cah panggil tu..tjerit2 dye..ad lipas la tu.hee..len kali kte sambong borak ek mak.."

"itu la kamu..ble orang cte sal kawen,cepat je mngelak..yela2,p la tulong kawan kamu tu..kem aslam kat depa semua noh..abah n sume2 kem salam.."

"Waalaikumussalam..p dulu noh mak..salam"

"hemmm..waalaikumussalam..blajaq bek2 noh.."

tuuuuuuuuuuuutttttttttttt...

Fuhh,lege..naseb bek sempat mngelak..Cayalah Cah!!I'm da champs!!oo yeah!!shantoh2!!Kalau x krane mell jerit  tahap nak tkluo anak tekak kat dapoq ble nmpk lipas tkedek2 ngn kuncu2 atas meja cm wat kawat ala2 dak MTD (panjang bno x ckp nafas sungguh ak cter),x dapek den nk nulong..Tahan je la tlinge dnga cramah free d pepagi bute drpd Puan Maryam a.k.a guru disiplin Skola..err,x engat nme..hehe..kantoi ak..

.....................................................................................................................

Mak,bukan Cah xmo kawen @ menidakkan sunnah Rasulullah tu..cme,maybe blom sampai mse n jodoh la kot mak..Bukan xde laki2 g ske n minat kat cah (ceh,bajet cun cam putri gunung Sinai lak..err,ad  ke??ngarut sudeh ak)..cme cah lom bersedie nk pk n pikol tanggungjawab yang terSANGAT la..BESAQ mak oii..

Cah salu terpiki..mampu ke Cah jd mak mcm Mak..Mampuke Cah besakn anak2 cah mcm Mak..Mampuke Cah menghadapi dugaan berkongsi idop ngn orang len macam mak..Boleh ke Cah tunaikan tanggungjawab seorang isteri n automatik sebagai ibu n suri rumahtangge macam Mak..Macam2 Cah pk mak..

Sungguh,usia bertambah n mcm kte mak,da layak jd mak orang..tapi..tapi...

"Cah,dalam dunia ni xde hatta seorang pon yang xde n x dbri tanggungjawab..Smua orang de tanggungjawab masing2.Kte sebagai muslim ,ad tanggungjawab yang paling besaq..iaitu,menjadi khalifah Allah d muke bumi..Satu janji antara kita dengan Dia mse kte msh dalam prot mak lagi..n kawen..mmg bsaq tanggugjawab..kahwin kn sunnah rasulullah..spe2 yang x ikot sunnah rasul,rasul xkn mngaku dye sebagai umat..kahwin ni ad banyak hukum..bagi orang yang mampu,diharuskan berkahwin..mcm Cah..umo da lanjut..ad kemampuan..bkn mak nk paksa Cah kawen..cme mse mak da x panjang..emm.."

Itula yang mak salu luahkan,ble ak berhujah ngn mak ala2 debat ala parlimen pasal..KAWEN..
Abah,Cah kne kawen ke????????

p/s:the mostest firstest entry ak..cerpen yang simple..idea asal ak cedok dr mne tah tp byk di modified..engt nk smbg smpi part 2..spe2 yg da bce bg la komen ek..so dat ak leh improve skil writing ak oleh tgn2-yang-gatal-nak-mnulis-even-sok-EXAM..hoho..btw,doakan kami dak2 uni cairo 1st year yg nk exam stat sok ek..mudah2an doa2 kalian smpi ke Arasy Allah..ameen~

>miezazee.que<
11.06 a.m waktu misr..


Thursday, January 14, 2010

Hikayat Sepurnama 5

Posted by riff rahim at 8:20 AM 2 penglipurlara Links to this post
Tak boleh jadi ni! Baru datang sini dah buat hal. Dia ingat dia siapa? Quzah deras mengatur langkah menuju ke makmal bahasa. G mengekor laju dari belakang. Lenguh juga kakinya cuba mengejar Quzah. Nak disuruh perlahan, bimbang dia pula yang akan disembur. Mahu tak mahu, dia bergegas juga walaupun kadangkala terpaksa berlari-lari anak. Mengah jugak nak kejar minah ni. Adrenalin type apa yang dia guna ek? Kalau jadi wakil Malaysia lumba berjalan kaki ni, sure dapat pingat..sempat lagi G melayan otaknya buat lawak kurang efisien di saat ini. Tetapi melihatkan wajah Quzah yang serius tanpa segaris senyuman, tawanya hanya di dalam hati.

Ni kes berat ni..siapa yang berani cari pasal dengan Quzah atau kengkawan dia memang silap besar. Perempuan ni lain sikit perangainya. Sekali dah kena, berganda-ganda dia akan balas balik. Sampai habis sekolah pun belum tentu habis dendamnya. Bukan G tak ingat semasa di tingkatan 3 dulu, si Lat mulut tempayan pernah suruh warden buat spotcheck semata-mata kerana mahukan I-pod Quzah dirampas. Tak lama lepas tu, dia pulak yang bising-bising MP4nya hilang tak dapat dikesan. Akhirnya, dia jumpa balik benda alah tu, di dalam kasutnya yang diletakkan di surau, tapi dah terbahagi kepada beberapa bahagian (dah ranap hancur berkecai lah tu). Sasau sekejap minah tu tapi Quzah elok jer berbahagia dengan I-pod dia yang G pun tak tau macam mana dia ambil balik. Tapi dia tau, Quzah takkan sebegitu baik untuk panggil parents dia datang dan tuntut balik I-pod kesayangannya tu apatah lagi nak memujuk rayu warden bagi memulangkannya kembali. Dan G juga pasti siapa yang mendajalkan MP4 Lat kerana sebelum itu Quzah pernah bertanya kepadanya, “Wei G, kasut Lat yang mana satu ek?”(so, korang pikirla sendiri…)

“Siapa yang pilih dia jadi presiden ELS, G?” Quzah tiba-tiba bersuara.

“Err..Miss Raza I guess..”G hanya meneka.

“Macam manalah mamat emotionless tu boleh jadi presiden, ek? Bukan berkaliber pun..berkaki lebar yelah!” Quzah membantah sambil kakinya pantas mendaki anak tangga Blok C. G yang mengekorinya saat itu dah berangan tiba-tiba sepasang sayap tumbuh di belakangnya dan dia terus terbang ke tingkat 3. Semputlah kalau naik tangga pun nak ikut step si Quzah ni..silap-silap ada yang turun bawah balik dengan stretcher karang..Eh, mana Quz tau kaki dia lebar? Pernah tanya ke saiz kasut dia berapa? Ke pernah ukur? G memang dah tak boleh buang tabiat otak dia yang sejak azali loyar buruk tu.

“Aku..rasa..sebab..dia..terer speaking kot..” G cuba menjawab soalan Quzah sambil menghirup seberapa banyak oksigen yang boleh. Itu pun tak cukup rasanya. Mengah sungguh.

“Ala, speaking berhabuk macam mana pun, kalau manners tahap masyarakat zaman batu yang tak cukup bertamadun tu buat apa!” bentak Quzah. Mamat ni memang takde keperimanusiaan langsung. Dia tak boleh faham ke masalah orang lain? Baru sebentar tadi G datang ke kelas Quzah tatkala dia sedang asyik menyiapkan biology lab report-nya untuk menyampaikan berita bahawa Kid dihalau daripada mesyuarat ELS gara-gara dia belum membayar bayaran annual dinner persatuan tersebut. Sebaik sahaja ayat G menampar gegendang telinganya, Quzah bingkas bangun dari tempat duduknya. Muka dah merah tahap Hellboy. Terus sahaja dia menapak menuju ke makmal bahasa. Bio report dibiarkan sahaja tersadai di atas meja. G pun terpinga-pinga kerana tidak menyangka tindakan refleks Quzah macam tu punya cepat.

Dan kini G menyesal tak sudah sebab rajin sangat jadi live reporter untuk kejadian sebentar tadi. Kalau tak beritahu takdelah aku sampai putus nafas mengayuh kaki..keluh G dalam hati. Namun, mengenangkan nasib teman yang telah diusir dan dipersalahkan atas sebab yang tak berapa munasabah, lenguh di kaki dah tak terasa. Tak reasonable sungguh! Ingat bapak semua orang ada syarikat import-export macam bapak dia ke? Ataupun yang 24/7 kerja cop duit? Kalau ye pun nak grand sangat annual dinner tu, bertimbang rasa la sikit. Macamlah nak panggil Jerry Seinfeld jadi pengerusi majlis pun.

Dari jauh kelihatan Kid yang sedang duduk di bangku luar makmal bahasa. Kepalanya terteku mengarah ke lantai. Pandangannya kosong. Terpancar kegusaran di wajahnya. Jelas. Tak perlu ditafsir lagi.

“Kid, what happened?” Qaus Quzah segera mendapatkan sahabatnya itu. Diraihnya jemari Kid dalam genggaman. Hatinya bagai tersayat tatkala mata sayu itu menatap wajahnya.

“Aku bukan sengaja tak nak bayar Quz.. kau pun tau kan..,” Kid mengetap bibir. Betapa berat dugaan yang menimpa dirinya saat ini. Kalaulah ibu ada kerja yang tetap.. kalaulah ayah sedar bahawa ayah masih punya tanggungjawab yang tergalas di bahu, sudah tentu dia tidak akan dimalukan seperti hari ini. Kalaulah ayah berhati perut dan tak pergi meninggalkan kami!

Qaus Quzah menarik nafas panjang. Memang tak boleh jadi. Nalurinya mengatakan Alauddin telah melampaui batas. Tanpa membuang masa, Quzah segera menolak daun pintu makmal bahasa. Semua mata tertumpu padanya. Pedulik hape aku! Pandanglah puas-puas. Biar hari ni semua orang tau apa balasannya kalau tak reti nak jaga perasaan orang lain. Quzah melangkah ke tengah-tengah makmal. Matanya tajam merenung si Presiden yang sebelum itu rancak mengendalikan mesyuarat. Lagak dah macam Hang Tuah nak mencabar Hang Jebat zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu. Bezanya cuma takde keris je yang tersisip di pinggang dan ada penonton live on seat. Senang-senang dapat tengok free show ala-ala teater Istana Budaya.

Alauddin tercegat. Apsal minah ni? Angin takde, rebut takde.. tiba-tiba jer spoil meeting aku. Tak bagi salam pulak tu. Dia menyambut kedatangan Quzah dengan kerutan di dahi. Dalam masa yang sama otaknya ligat mencari jawapan untuk persoalan yang timbul sebentar tadi.

Quzah berhenti betul-betul di depan Alauddin walaupun Quzah tahu dia terpaksa mendongak sedikit untuk bercakap dengannya (kes tak cukup ketinggian). Kalau diikutkan hati, mahu saja dia terus turning kick Alauddin di situ. Biar tanggal dua tiga batang gigi, kurang sikit gigi yang nak diberus. Tapi kalau dapat bisu terus lagi bagus. Dapatlah Quzah jadi hero untuk siapa-siapa yang telinganya pernah cair akibat di’laser’ dengan mamat ‘kaki lebar’ ni. Dia ingat dia Cyclop ke suka-suki sesedap rasa Knorr nak melaser orang?

“Ha, ni kenapa pulak ni? Tak puas hati?” Datang-datang terus berdiri depan aku. Ingat besar sangatlah tu. Alauddin maintain dengan muka tak berperasaannya.

“Memang aku tak puas hati. Apsal kau senang hati je halau kawan aku tadi? Nak cari gaduh ke?” Quzah dah start mengaum. Dia memang takkan berlembut dengan golongan lelaki hati batu macam Alauddin. Keras lawan dengan keras la beb!

“Oh, kawan kau ke tadi tu? Ha, memang layak dihalau pun. Kat dalam bilik ni mana ada orang attend dinner free.
“Hello bro, nak cakap tu tapislah sikit. Kau ingat kawan aku tu kebulur sangat ke nak makan dinner korang ni?” Berdesing telinga Quzah mendengar jawapan Alauddin sebentar tadi. Menyirap sungguh! Terasa seperti darah menyimbah ke muka.

So, what’s the big deal? Yang kau susah-susah tolong back up dia ni kenapa? Saje cari publisiti ke..?” pedas Alauddin membalas. Tak faham betul aku perangai minah sorang ni. Mengamuk tak tentu pasal. Ni mesti kes kurang kasih sayang ni…

Quzah membesarkan matanya. Ini sudah lebih… memang mamat muka beku ni menempah maki nampaknya. Dah buat salah tak nak mengaku pulak tu. Minta maaf jauh sekali. Quzah dah tak boleh bertoleransi lagi.

“Sah-sahla aku back up kawan aku. Mamat heartless macam kau je yang tak reti consider masalah orang lain. Kau ingat semua orang kat muka bumi ni ada kilang duit ke sampai kau nak halau dia depan semua orang? Kalau nak on time sangat, kau suruh je bapak kau bayar untuk semua ELS member ni. Boleh cover dosa mulut anak dia!” Yess!!! Serangan dibalas. What you give, you get back lah. Selamba Quzah menjawab. Dia dah bersedia menunggu patah-patah kata yang bakal keluar dari mulut Alauddin.

Alauddin terpempan. Pergh.. bisa betul ayat perempuan ni. Dah sampai main bapak pulak. Tapi betul jugak apa yang dia cakap kan. Melampau sangat ke apa yang aku buat tadi? Alauddin mengetap bibirnya. Lost words. Sedikit sebanyak dia terkesan dengan kata-kata Quzah sebentar tadi. “Heartless yang tak reti consider perasaan orang lain”. Namun, sebanyak mana pun penyesalannya, tinggi dan kukuh lagi tembok ego dalam hati Alauddin. Dan disebabkan itulah, sedikit perkataan maaf pun takkan meluncur keluar dari bibirnya. Ye, aku memang heartless! So what? Alauddin membatukan diri. Hanya renungan dingin sebagai jawapan.

Eh, diam pulak. Takkan baru sound sikit dah kena kancing gigi kot? Quzah mengangkat kening. Masih menanti Alauddin untuk bersuara. Dalam hati dia tergelak kecil. Seronok dapat jumpa buku dan ruas. Seronok dapat buat mamat kat depan ni terdiam seribu bahasa. Lagi seronok sebab dia tahu Alauddin takkan menjawab. Victory. Senyuman sinis terukir di bibir.

Bear in mind,” lantas kaki diatur keluar.

Alauddin mengetap bibir. Rasa macam dah tak larat nak angkat muka. Fine, you asked for it. This means war!!!

to be continued...

~tukang_karut_jd~

Hikayat Sepurnama 4

Posted by riff rahim at 8:17 AM 0 penglipurlara Links to this post
“Quz, kau dah ramai kenal budak-budak second in-take ni? Tanya Kid ketika mereka sedang menikmati hidangan tengah hari di dewan makan. Farah, G, Kyna dan E’in pun join sekali. Sambil mengesat air mata, Quz menoleh ke arah kumpulan pelajar tingkatan 4 ambilan kedua yang duduk di barisan meja di tengah dewan makan. Lauk ayam masak merah pada hari itu memang pedas tak ingat. Bukan setakat mata jer berair, hidung, mulut, semua mengalir. Kid boleh pulak makan dengan lahapnya. Agaknya receptor pedas dia dah haus kot..sampai ayam Quzah pun dia kebas! Quzah menggelengkan kepala-2 in 1, jawapan kepada soalan Kid tadi dan heran tengok perangai member dia yang sorang ni.

“Belum. Diorang kan baru sekali masuk kelas sebab orientation week belum habis. Lagipun dorm aku takde 2nd in-take,” balas Quzah sebelum menghirup air sirap dari gelasnya. Tak cukup dengan tu, air Kid juga diminumnya. Quzah memang anti sikit makanan pedas-pedas ni. Tapi dah namanya duduk asrama, terpaksalah telan jugak. Nak sedap masak sendirilah beb…


“Korang pernah dengar nama Alauddin?” tanya G sambil mengunyah buah orennya.


“Pernah. Sultan Alauddin Riayat Shah,”jawab Kyna.


“Bukan tu lah..kau ingat aku ni otak Cikgu Yem ker tiba-tiba nak citer pasal sejarah. Ni pasal budak barulah. Nama dia famous tau sekarang ni. Senior-senior pun suka dengan dia,”


“Apsal pulak? Dia anak raja ker?” Quzah mencebikkan bibir. Kadang-kadang orang yang baik dengan senior ni jenis yang ‘kaki kipas’. Dia memang menyampah dan tak berminat untuk mendengar cerita tentang golongan pengampu ni. Orang panggil kipas-kipas manual ni ‘royal fan club’. Dia sendiri tak dapat bayangkan betapa sejuknya kena kipas dengan diorang tu. Tapi, budak lelaki pun ada yang suka kipas senior ker?

“Dengar cerita dia tu hensem. Sebab tulah famous agaknya,” E’in mencelah setelah melicinkan makanannya. Sebenarnya taklah licin sangat. Sayur awal-awal dah ditolak ke tepi..


“Eleh, macam tu pun boleh famous. Batchmates kita ni mana ada yang hensem. Aku rasa orang lain tu semua dah rabunlah. Sinaran UV kat sekolah kita ni kuat sangat kot..” Quzah membantah. Betul apa! Pada pandangan matanya, takde seorang pun yang hensem. Hingus pun meleleh lagi..tunggu orang tegur baru nak lap. Hensem apa macam tu? Lagi-lagi budak 2nd in-take yang kebanyakannya tidak pernah tinggal di asrama sebelum ini. Pernah sekali Quzah menegur seorang budak lelaki baru yang masih tidak menanggalkan tanda harga pada bajunya walaupun sudah seminggu mendaftar masuk ke sekolah itu. Takkan nak suruh mak lagi yang tanggalkan? Sampai hari ini, budak lelaki itu malu jika terserempak dengannya. Sampai satu tahap bila mereka terserempak di tangga library, budak lelaki itu rela turun balik. Bagus jugak, boleh aku conquer tangga sorang-sorang. Nasib baik tak satu kelas dengan aku, kalau tak, mau dia mintak tukar agaknya. Dah kira bagus dia tak mintak tukar sekolah. Disebabkan itu, mindanya sukar menerima andainya perkara yang diceritakan oleh E’in tadi benar belaka.

Itu semua cerita lama. Time awal-awal mereka menjejakkan kaki ke tingkatan empat. Time tu rasa macam dah besar sangatlah. Sah-sah la kan..dah upper form. Dah dapat katil tingkat bawah. Dah boleh sakat junior bila diorang datang minta signature time Minggu Silaturrahim. Dapat member batch baru pun rasa macam dapat adik junior. Quzah, Kid, G, Fara, Kyna dan E’in masing-masing tak mahu bertukar sekolah. Bukan keputusan PMR mereka tak bagus. Semuanya antara pelajar cemerlang. Bukannya takde tawaran, tapi semua tolak mentah-mentah. Sengaja nak stay terus kat sekolah tu. Sayanglah kononnya. Tapi niat utama macamlah orang lain tak tahu. Kat sekolah baru mana boleh jadi otai macam sekarang.. Siapa yang tak kenal mereka berenam? Katak bawah tempurung yang tak pernah ambil kisah pasal hal dunia pun mungkin secara tak sengaja tahu cerita mereka. Kalau mereka pindah, maka kuranglah satu beban dalam kepala para prefect..Malangnya sampai sekarang prefect-prefect tu tak boleh tarik nafas lega lagi…

to be continued...

~tukang_karut_jd~

Hikayat Sepurnama 3

Posted by riff rahim at 8:14 AM 1 penglipurlara Links to this post
Aik? Blah macam tu jek? Tau pun takut..kalau dah nama Kid tu, buatlah cara budak. Dengan pompuan ni tak payah pakai budi bicara banyak sangat. Gertak macam tu sure ketar punya..Alau tersenyum puas. Lepas sikit geramnya sebentar tadi. Walaupun bukan pada orang yang sepatutnya, tapi bolehlah sebab lepas kat buku ni tak berapa nak rasa sangat. Alau menolak buku latihannya yang hampir satu muka surat dipenuhi dengan kata-kata tak puas hati ke tepi. Dia mematahkan sendi-sendi jari.

“Tak pernah aku kena tunggu orang sampai sejam. Kalau tak sebab task ni nak kena submit esok, aku pun tak ingin nak jumpa kau lah! Part aku dah siap, tapi kalau part dia belum, dengan aku-aku sekali kena bersidai kat koridor tu esok. Hilang ar macho..” bisik Alau di dalam hati. Tapi tu kat surface jer lah. Kalau diselam sedalam-dalamnya hati Alau, lepas tu tanya betul ke apa yang dia cakap tu, sah-sah hati dia kata tak! Kalau dia kata ya, maknanya hati Alau dah pandai menipu!

Jauh di sudut hatinya, ada sesuatu yang menarik pada diri seorang insan bernama Qaus Quzah. Kalau ikut hati kecil Alaulah. Tapi, apalah sangat yang hati kecil boleh buat kan kalau nak lawan dengan akal yang dah tag-team dengan ego..kalahlah alamatnya. Alau tak menafikan yang perasaan suka itu ada, tapi dia tak pernah mahu mengakuinya.

“Ah, pompuan semuanya menyusahkan,” itulah yang Alau selalu kata pada dirinya setiap kali dia nak lawan perasaan dia daripada memikirkan tentang Quzah. Sungguh, dia tidak mahu perasaan sayang itu bersarang, namun semakin dia menolak, semakin kuat ia datang. Sampai hari ini, Alau hanya mampu memendamnya sehinggalah satu saat yang dia sendiri tak tahu bila. Dan dia sendiri tidak pasti akan adakah saat itu…

seeking sumthing for next chap..

~tukang_karut_jd~

Hikayat Sepurnama 2

Posted by riff rahim at 4:27 AM 0 penglipurlara Links to this post
“Kid, nampak Quz? Dah setengah jam mamat tu tunggu dia tau..”


Kid baru sahaja nak mendaki tangga naik ke kelasnya apabila terserempak dengan G yang nampak gayanya macam nak cepat. Tak sempat-sempat nak bernafas. Kid mengangkat kening. Setengah jam? Lame giler..aku nak bagi alasan apa ni? Tiba-tiba tekaknya terasa kesat. Aku rasa aku lupa nak tuang lubricant oil kat otak aku la..auta tak boleh nak keluar ni..

“G, dia marah ker?”


“Maunya tak..semua orang dah start discuss tau. Ni dia suruh aku panggil Quz la ni. Tapi parents aku datang pulak. Kau boleh tolong panggilkan?”


Kid berfikir sejenak. Nak pergi panggil ker?


“Takpelah G. Nanti aku pepandai lar handle. Thanks ek.” Wah, tiba-tiba aku mengamalkan konsep Batman & Robin. Asyik buat kerja kebajikan jek.

Kid menggagahkan kaki untuk menapak ke kelasnya yang terletak di tingkat 3. Dia menarik nafas sebaik sahaja tiba di hadapan pintu kelas-bukan kerana lega, tetapi kerana hampir-hampir tersungkur di anak tangga menghadap kelas 5 Alpha 1 sebentar tadi. Mujur yang ada di dalam kelas itu hanyalah Budi, yang sedang enak berdengkur di tempatnya. Tidur dah ala-ala berenang gaya bebas. Nak tidur pergi balik dorm la woi..takde katil ker ape..buat aku suspense jek. Tu kalau ada orang nampak tadi, sanggup aku naik blok ni dari tangga blok sebelah..huhu. sebelum menjejakkan kaki lagi, Kid sudah dapat merasakan aura panas berapi membunuh dari dalam kelasnya. Bahaya ni..silap-silap karang ada jugak yang meletup..Kid mengerling jam di tangan kirinya. Sah, kali ni bukan sikit punya lambat. Yang Quzah pun satu, kalau dah tau hati tu separuh pun takde nak jumpa mamat ni, janganlah janji nak jumpa. Kan dah menyusahkan aku ni namanya..

Kid menjenguk ke dalam kelas. Matanya dapat menangkap kelibat Bert yang sedang khusyuk ber’discuss’ dengan partnernya, Ash di sudut ilmiah belakang kelas. Mesra alam nampaknya..kan bagus kalau Quz dengan Alau macam tu. Ni tak sudah-sudah dengan Perang Dingin-antara-blok-dunia diorang tu. Sesekali telinganya menangkap suara Squid yang sedang memberi penerangan kepada Nadh dengan penuh bersemangat. Dah macam YB berkempen pilihanraya. Sebenarnya dari tingkat satu lagi Kid dah dengar suara Squid. Nak ajar satu sekolah gamaknya..tapi Nadh still nampak macam blur-blur grey area lagi. Buat penat jer Squid explain. Kalau tadah air liur dia dah boleh buat basuh kereta pengetua agaknya.

Namun, pandangan Kid lebih fokus ke arah seorang jejaka yang sedang duduk di tempatnya sambil menekan-nekan kalkulator. Nasib baik tak tenggelam butang benda alah tu. Telinganya yang merah sudah cukup untuk memberitahu Kid bahawasanya mamat tu memang tengah marah tahap volcano Krakatoa yang tunggu masa jer nak meletus. Tapi rasanya sedikit sebanyak marah tu dah terlepas kat kalkulator dan buku latihan Fizik kat depan dia tu yang nampaknya lebih banyak tulisan daripada jalan kira or formula. Nasib koranglah..Kid menelan liur yang rasanya pekat lebih kurang macam albumin yang diorang guna time buat Millon’s test kat lab dulu. Otaknya ligat berpusing mencari folder ‘The Best Excuse for Quzah’ tapi nampak gayanya file tu dah corrupt. Entah sejak bila otaknya dah terjangkit virus yang tak diketahui spesiesnya sampai saat ini pun dia masih lagi gagal untuk mencari alasan untuk Quzah. Dia teragak-agak untuk bersuara.

“Err..Alau..Quz cakap sekejap lagi dia sampai. Dia tengah..tengah..kiwi kasut..” 


What-a-crap! Kau cakap apa ni Kid? Kejap lagi dia sampai? Minah tu taknak datang terus la woi..and part kiwi kasut tu memang alasan paling bodoh pernah dia bagi sepanjang dia terlibat dalam gejala belit-membelit ni..kata professional..agaknya hari ni mulut aku memang taknak bohong kot..or maybe bohong sikit-sikit jer..Kid mengerutkan dahinya sambil memerhatikan Alau dalam jarak kira-kira 1 meter di depannya. Yelah, manalah tau kot-kot tiba-tiba dia campak kalkulator tu..tak pun terbalikkan meja ker..sempat la jugak kalau nak elak..

Jari Alau yang tadinya rancak menekan butang (atau lebih tepat lagi, menjahanamkan butang) kalkulator terhenti. Dia memalingkan wajah menghadap ke arah Kid. Fuh, kalau test dengan kertas pH ni, tak tau la berapa rendah pHnya nak menunjukkan betapa masamnya muka mamat ni sekarang. Kid tunduk memandang gambar Captain Jack Sparrow di atas meja Shay. Tak sanggup nak balas renungan Alau yang dah setanding pedang Zorro tajamnya. Kalau Johnny Depp ni yang yang pandang aku macam tu boleh la jugak nak jatuh cinta..

“Kejap lagi? Dia nak suruh aku tunggu dia sampai besok ker?” Alau bersuara mendatar. Monotonous habis! Ada getar di hujung ayat tersebut.

“Sampai minggu depan pun takpe kalau kau sanggup nak tunggu..” Balas Kid selamba. Eleh, ingat aku takut dengan kau ker? Cantik sikit ea..

What? Aku dah tunggu kat sini dekat sejam kau tau tak? Aku nak kau tolong panggil dia sekarang..”


“Kalau aku tak nak?”


“Jangan tanya kenapalah kalau nama dia ada pada Miss Raza for not being cooperative!” tegas Alau.


Oh man..dah pandai main ugut-ugut pulak..mamat ni dah la blue-eyed boy Miss Raza. Tidak boleh tidak, kali ni Quzah dah tak boleh cilok lagi. Kid mendengus geram. Terus dia membuka langkah meninggalkan kelas. Quz!!! You are seriously in trouble babe..

ilham seterusnya..

~tukang_karut_jd~

Hikayat Sepurnama 1

Posted by riff rahim at 4:20 AM 6 penglipurlara Links to this post
“Woi, nak gerak ker taknak ni?”


Serentak satu tamparan hinggap di pahanya. Quzah tersentak. Aduss.. tangan minah ni kalau dah pukul orang seminggu pun belum tentu hilang pedihnya.. Quzah mengalihkan bantal yang menutupi wajahnya.

“Aku taknak pergi la Kid.. task yang dia suruh aku buat tu pun belum siap lagi.. kalau dia tau mesti muka mengalahkan sawi jeruk kegemaran nenek aku.. malas la nak hadap..” Quzah menarik kembali bantal ke muka. Kali ini ditekapkan ke telinganya. Kejap lagi sure minah ni buat part time dia.. jadi radio swasta..

“Banyak la kau! Kau dah janji nak jumpa dia kan petang ni! Lepas tu kau pulak yang taknak pergi..” Kid menarik bantal dari tangan Quzah dan melemparkannya ke tepi katil. Dia mencekak pinggang sambil merenung tepat ke arah temannya yang masih berlingkar di atas katil.

“Ala.. kau nak pergi kelas kan.. kalau jumpa dia nanti kau cakap la aku tengah basuh baju ker.. kemas bilik warden ker..” Quzah bangkit sambil menggaru-garu kepalanya yang tak gatal. Dia duduk di birai katil. Sungguh, dia malas untuk pergi ke kelas 5 Alpha 2 pada petang itu. Kalau pergi pun buat sakit hati jer.. task tu mana siap lagi.. semalam bertungkus-lumus dia menyiapkan lukisan mural di bilik tamu. Jawatannya sebagai pengerusi Kelab Mural Sekolah memaksa dirinya untuk melaksanakan tugas tersebut. Nak diharapkan bebudak junior tu entah bila tahun la nak siap..dah seminggu pun gambar pokok baru separuh..air terjun pun batu jer yang ada.. kini dia terpaksa pula mereka alasan yang relevan lagi jitu untuk diberikan kepada seorang lelaki merangkap partnernya dalam satu English programme hasil idea guru mereka. Hmm..entah-entah belum sempat aku nak explain, dia dah buat muka kerek dia tu..baru nak cakap, dia dah angkat kaki..wargh!! apsal la aku kena partner dengan orang macam dia ar??? Takde orang lain ker??

“Wah..aku rasa selama ni kau jejak kaki dalam bilik warden tu pun sebab nak ambik I-pod kau balik..tu pun illegal..sejak bila pulak rajin nak tolong kemas? Lagi satu, aku ni jujur orangnya..mana pandai menipu..” balas Kid. Quzah mencebikkan bibirnya. Eleh..tak pandai menipu konon..selama ni guna otak geliga siapa bagi alasan kat prefect kalau balik lambat time outing? Siapa yang tolong ‘belit’ kalau lambat masuk lecture hall setiap Jumaat untuk dengar kuliah? Kalau dah kaki auta tu mengaku jer la..Kid dapat menangkap maksud riak wajah Quzah. Dia tersengih menampakkan gigi taringnya yang tak ubah macam vampire dalam movie Blade Trinity. Nasib baik muka cun, kalau tak semua orang takut dengan kau Kid…

“Yelah, yelah..nasib baik aku ni ada sifat belas kasihan yang tinggi tau..” Kid buat ayat Dewan Bahasa dan Pustaka. Dia melangkah meninggalkan Quzah yang senyumannya sudah meleret sampai ke telinga. Mata dah bersinar-sinar mengalahkan karakter komik Jepun. Kid sudah masak benar dengan perangai Qaus Quzah. Tahun ni dah masuk tahun kelima mereka bersahabat. Dan dia juga tahu betapa liatnya Quzah untuk menghadiri perbincangan tugas bersama partnernya, Alauddin. Musuh tradisi tu..bak kata Quzah. Entah apa masalahnya diorang tu tak tau la..macam magnet, repel habis kalau salah kutub. Sorang cold-hearted, sorang hardheaded..entah berapa tinggi darjah Celsius nak cairkan hati si Alau tu..Kid tak tau. Entah berapa botol Softlan mix with Downy 4x digaulkan dengan protease enzyme yang boleh ‘tenderise’kan kepala si Quzah pun Kid tak pasti. Yang dia memang sure, dua-dua tu memang tak ngam. Sudahnya, dia yang sering jadi orang tengah. Kid sudah sampai ke muka pintu tatkala terdengar suara Quzah memanggilnya. Dia memalingkan kepala.

Thanks Kid..”

Dan Kid hanya mampu tersengih lagi...


ilham seterusnya...
  
~tukang_karut_jd~
 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez