Wednesday, February 17, 2010

Hikayat Sepurnama 10

Posted by riff rahim at 10:16 PM 5 penglipurlara Links to this post
"Sabun?"

"Check,"

"Softener?"

"Check,"

"Kunci?"

"Kunci? Oh, kejap. OK. Check,"

"Done. Jom gerak,"

Quzah menolak daun pintu dorm perlahan-lahan. Mata meliar memerhatikan setiap inci dan sudut Desa Puteri. Memastikan tiada sabarang kelibat manusia pun yang masih berjaga. Sah-sah la. Dah pukul 3 pagi. Yang paling penting, bilik Cikgu Eta pun dah gelap. OK, line clear. Tanpa sebarang bunyi, dia melangkah keluar dari A06. Kid  follow dengan bakul baju di tangan. Gaya masing-masing dah macam pencuri professional. Mereka melalui koridor tingkat 2 blok  A Desa Puteri menuju ke tangga di hujung koridor dengan pantas. Macam lipas kudung. Nak buat jenayah mana boleh delay.

"Jauh la pulak bilik dobi ni," rungut Quzah dalam bisik.

"Lagi jauh kalau kau kena angkat bakul yang berat macam aku ni,"

"Oh, sorry dude. Lupa." Quzah sengih. Patutlah mengah semacam member aku ni. Segera diraihnya sebelah pemegang bakul tersebut. Hulurkan tangan, ringankan beban. Gelak kecil dalam hati. Kid mencebik. Ingat aku ni Popeye The Sailorman apa?

Blok belakang, tingkat satu, pintu first. Target locked. Kid segera mengeluarkan kunci dari dalam poket seluarnya. The door is unlocked. Teringat pulak dekat game The House of The Dead.Gelap. Nasib baik ada lampu koridor. Selepas kedua-duanya dah selamat masuk, Quzah mengunci pintu dari dalam. Precaution penting jugak walaupun semua penghuni asrama tu mungkin masih berdengkur lagi dalam selimut masing-masing. Kid ambik peranan tolong masukkan baju-baju ke dalam washing machine. Air ditadah. Sabun dan softener dituang. Mesin berputar ligat setelah button ditekan.

"Terer kau auta mak cik dobi ni. Macam mana dia boleh baik hati nak bagi kunci?"Quzah tarik kerusi di sudut bilik. Terus dilabuhkan punggungnya di situ. Earphone I-pod dah selamat disumbat ke dalam telinga.

Kid sengih. Kaki melangkah menuju ke meja di sebelah Quzah.

"Mula-mula dia tak nak bagi jugak. Lepas aku tunjuk kaki aku yang melecet ni baru dia simpati,"

Quzah gelak kecil. Kalau ikutkan hati nak gelak besar, tapi takut kecoh pulak rumors ada benda mengilai dalam bilik dobi belakang. Tangguh dulu. Kat dorm nanti boleh sambung gelak. Kid.. Kid.. Macam tu pun boleh dapat kan. Baru tunjuk kaki melecet. Kalau aku yang demam hari tu yang mintak, entah-entah dia offer servis basuh baju aku seminggu. Tak pun sampai habis kawad.

"Nasib baik Aunty Lakshmi tu kira kamceng la dengan aku. Kalau tak lenguh la tangan nak sental baju yang bertimbun ni," Kid sambung.

"Yelah, kau kan rajin puji idli dia sedap. Tak lama lagi jadi menantu lah tu," Quzah senyum sarcastic.

Gelak Kid terhambur keluar. Nasib baik sempat tutup mulut. Adehh.. Tak larat betul la dengar lawak kau Quz. Bagus jugak kalau dapat jadi menantu dia. Boleh makan capati free. Untung-untung anak aku ada iras-iras Shah Rukh Khan pulak.

30 minit berlalu. Kid dah bangun daripada tidur kat atas meja selepas entah berapa kali tersengguk sementara tunggu mesin berhenti. Matanya merenung Quzah yang masih leka melayan I-pod kesayangannya.

"Care jugak Alau kat kau ye Quz," Kid tiba-tiba bersuara.

Quzah buat-buat tak dengar. Care amendenya. Tak sesuai la perkataan tu. Baik tambah 'terpaksa' kat depan. Baru betul.

"Quz,"

Know Your Enemy berlagu di mulut.

"Quz, aku cakap dengan kau ni!" Earphone di telinga Quzah ditarik. Kid mendengus geram. Saje lah tu buat-buat tak dengar.

"Aaa.. Apa? Tak dengar la tadi. Don't talk to me when these things were inside la,"

"Aku cakap…"

"Oh, mesin dah berhenti eh? Jom la kita sidai baju cepat. Nanti kau boleh sambung tidur," Quzah segera memintas. Sorry la sis.. I'm not in the mood to talk about him la.Bikin panas je. Tak pasal-pasal ada pulak baju yang terkoyak nanti. Quzah bingkas bangun dari kerusi dan melangkah menuju ke washing machine. Tangan pantas mengeluarkan baju-baju yang telah dibasuh.

Kid memuncungkan bibir. Suka main tukar-tukar topik la minah ni. Nasib baik aku mengantuk tau. Kid mengemas kembali meja tempat tumpang tidurnya sebentar tadi. Kerusi ditarik semula ke sudut bilik. Botol softener ditutup rapat. Barang bukti jangan ada yang tertinggal beb. Setelah memastikan semuanya normal seperti sedia kala, Quzah dan Kid melangkah keluar dari bilik dobi tersebut. Pintu dikunci cermat. Langkah diatur pula menuju ke ampaian yang terletak di belakang asrama. Kid masih lagi dalam mood tak puas hati sebab Quzah tak dengar apa yang dia cakap tadi.

"Kid, nak tau something tak?" tanya Quzah semasa mereka on the way nak balik dorm selepas menyidai baju di ampaian.

"Apa?" Kid semangat bertanya. Quzah nak bagitau something pasal dia dengan Alau ke?

"Aku nampak ada benda putih terbang atas tangki air tadi,"

Kid ternganga. Muka dah pucat semacam. Tanpa menunggu masa yang lama, Kid dah angkat kaki meninggalkan Quzah di belakang. Aku excited nak tau cerita pasal dia dengan mamat tu. Ada ke patut time-time macam ni nak bukak cerita Misteri Nusantara?

"Laa.. Aku tak habis cakap lagi la Kid. Aku nak cakap benda tu spesis Hedwig, burung hantu Harry Potter tu. Yang pergi lari tinggalkan aku sorang-sorang kat sini tu kenapa? Tak patut sungguh,"

Dan Quzah terus berjalan dengan You Better Pray di bibir dan bakul di tangan...

Sunday, February 14, 2010

Hikayat Sepurnama 9

Posted by riff rahim at 10:43 PM 0 penglipurlara Links to this post
Kepala berat. Mata panas. Hidung berair. Kaki masih juga melangkah menuju ke dataran sekolah. Be strong Quz. Orang Islam dulu boleh je pergi perang waktu musim panas. Siap puasa lagi. Demam sikit apekedehalnya?

"Quz! Buat apa turun? Duduk diam-diam kat dalam dorm tu tak boleh ke?"

 5 meter dari dataran dah dengar Kid menjerit. Semua mata tertala ke arahnya. Beware. Red alert. Mode sedia-untuk-dibebel dah dipasang. Quzah sengih. Hopefully tak nampak macam kerang busuk or muka orang sakit. I don't want their mercy.

Kid dan G bergegas mendapatkan Quzah. Kepala hardcore tahap diamond betul la minah ni. Baru pagi tadi Kid bagitau G badan Quzah dah panas macam kettle elektrik yang diorang sorokkan kat dalam bilik mak cik cleaner asrama. Disuruh pergi klinik, macam-macam alasan keluar. Queue panjang sangat la.. Doc tak mesra alam la.. Tu belum kes nak telan paracetamol lagi. Silap-silap silat gayung, kung-fu, silambam semua boleh keluar semata-mata nak bagi Quzah makan ubat. Fobia muntah akibat makan pil Chi Kit Teck Aun masa kecik-kecik dulu. Dia lebih senang demamnya kebah sendiri.

"Cik commander,panglima angkatan tentera pun reti rehat tau kalau sakit," Kata-kata aluan daripada Kid.

"Aku tak nak General Tok Wan Alau Hitler membebel kat korang," Boot dah dikeluarkan dari dalam beg.

"Apa dia fikir kau mintak ke nak demam?" G tukang sambung.

"C'mon la babe. Takkan kau nak march jugak dengan muka merah padam macam ni. Silap haribulan karang comma pulak cik commander kita ni. Dah, I'll go and ask for excuse." Kid segera berlalu mendapatkan Alau di hujung dataran. G ikut dari belakang.

Ask for excuse? As if la mamat muka beku tu nak bagi. Quzah menarik nafas panjang. Boot segera disarungkan ke kaki. Jari-jemari pantas mengikat tali. Kemudian dia merenung ke hujung dataran. Kid dan G masih berdiri di situ tapi kelibat Alau tak dapat dikesan. Perlahan Quzah memicit dahi yang terasa berdenyut. Bahang matahari menambahkan lagi rasa berat di kepalanya. Hai, kepala ni taknak bagi mercy pulak..bila nak start kawad ni? Sekilas direnungnya Swatch di tangan. 4.45 petang. Lewat 5 minit. Marchers yang lain masih 'bersidai' lagi. Quzah kerut dahi. Sejak bila Tuan General tak punctual ni?

"Guys, jom la start. Mula cepat habis cepat." Quzah beri arahan. Tak cergas macam biasa.

"Ha, and Fara will command today as Quzah will be on the bench." Satu suara datang dari belakang.

What? Ingat ni hoki ke soccer nak main bench-bench? Quzah menoleh. Muka tak percaya. Mamat ni bagi aku excuse ke?

"Dah kata on the bench tu duduk la kat atas bangku ni." Alau maintain muka beku. Plastik di tangan diletakkan di sebelahnya. Quzah melangkah perlahan. Mata merenung tepat ke arah Alau dengan tanda soal bermain di kepala. Ni tak lain nak kenakan aku la ni. Dilabuhkan punggungnya di atas bangku.

"Nah." plastik di sebelah dihulurkan kepada Quzah. Sebotol air mineral dan paracetamol. PARACETAMOL?? Quzah membeliakkan mata. Mamat ni ada belas kasihan jugak rupanya. Ingatkan heartless sangat sampai aku demam pun dia buat buta je. Dalam hati rasa nak tergelak pun ada. Mesti baru beli dari koop ni. Tau takut pulak bila sorang mangsa dera dah sakit..

"Thanks. Though I don't need it." Apa-apa pun kena cakap terima kasih jugak. Walaupun tak tau la dia ikhlas ke tidak.

"Makan la ubat tu sekarang." Nada suara Alau tak ubah macam mak yang suruh anak makan ubat. Cuma versi Alau lebih monotonous.

"Kenapa aku kena ikut cakap kau?" Member-member aku suruh pun aku tak nak. Lagi la pulak mamat ni.

"Sebab aku dah beli untuk kau."

"Aku tak makan la ubat yang orang beli atas rasa bersalah sebab mangsa dera dia sakit. Nasib baik la mangsa dera tu aku." Selamba Quzah menjawab. Plastik di hadapannya dipandang sepi.

"Kau ni banyak bunyi kan?" Alau mengeluarkan sebiji paracetamol. Penutup botol air mineral dipulas. Segera dihulurkan kepada Quzah. Quzah angkat kening sebelah. Main paksa-paksa pulak mamat ni. No choices. Pil dipaksa juga masuk ke mulut. Air mineral segera diteguk menuruni kerongkong.

"Aku beli bukan sebab rasa bersalah. Aku bagi sebab aku sayang kat kau." Alau senyum segaris.

Quzah mencebik. Get lost with your sayang.

Hikayat Sepurnama 8

Posted by riff rahim at 12:31 AM 0 penglipurlara Links to this post
Quzah menuang minyak angin cap kaki tiga di atas telapak tangan. Terus disapukan ke kaki yang lenguh teramat. Dahinya berkerut menahan sakit.  Diurut perlahan dari betis hingga ke hujung kaki. Sepintas mata mengerling alarm clock di atas divider. Pukul 1.30 pagi. Kid dah selamat 'berlayar' di katil sebelah. Suasana sunyi sepi. Cuma sesekali terdengar bunyi dengkuran yang tak tahulah dari mana arahnya.

Aduhh..tak boleh tidur la kalau macam ni.. Sebelum ini Quzah memang tak pernah rajin nak melayan sakit-sakit badannya. Tidur je terus, esok hilang la sakit tu. Tapi kali ini Quzah memang tak boleh tahan. Lenguh yang mencucuk-cucuk menghalang matanya daripada terlelap walaupun badan dah penat tahap maksima. Rasa macam nak tuang je sebotol minyak angin tu kat kaki ni…

Sebelum ni aku kawad jugak..tapi tak pernah la lenguh macam ni sekali. Melecet sikit-sikit tu ada la.

"Ini kawad ke tarian mak yong? Tak boleh keras sikit?"

"Macam mana korang boleh menang district level ni? Main rasuah eh?"

"Three minutes break. Lambat seminit squats. Nak suruh pumping tak sampai hati."

"Yang command tu kenapa macam tak makan? Orang jual nasi lemak pun boleh jerit lagi kuat la."

Patutlah.. Coach klon Adolf Hitler. Aku dah jerit macam nak terkeluar anak tekak pun dia kata tak kuat? Nak suruh aku pakai mic gamaknya. Quzah mengetap bibir. Geram. Tak pasal-pasal aku tidur lambat malam ni. Dia entah-entah sedap je terbongkang kat atas katil. Tiba -tiba Quzah sesal dengan tindakannya tempoh hari.

"Kau nak mintak aku tolong coach? Kalau takde aku takde harapan menang ke?"

Awal-awal lagi dah menyakitkan hati. Sekarang sakit kaki. Esok-esok? Kalau tau macam ni punya parah, baik stick je dengan formasi lama. Tak payah tau formasi baru pun lagi baik la! Quzah mendengus perlahan. Dah terlajak. Takkan nak quit separuh jalan kot? Kesian pulak kat diorang yang dah bersungguh-sungguh tu. Separuh mati kena dera dengan Hitler. Ingatkan aku ni dah cukup kejam dah, rupanya ada lagi yang lebih sadis..

"Kak Quz, kenapa tak tidur lagi ni?"

Quzah tersentak. Serentak dia berpaling.

"Maia, terkejut akak. Awak kenapa tak tidur lagi?" Ingatkan puteri bunian mana yang tegur tadi.

"Hehe..sorry..dari SR tadi. Stay up kejap. Akak sakit kaki ke? Nak Maia tolong urut?"

Angguk. Sorry la susahkan awak Maia. Dah rasa macam nak menangis dah ni. Quzah senyum tawar. Nasib baik ada junior yang baik hati. Boleh nak mintak tolong urut malam-malam buta macam ni.

"Sebelum ni tak pernah tengok akak sakit kaki pun. Banyak sangat march kot,"

"Coach kitorang harsh sangat,"

"New guy tu kan? Siapa nama dia?"

"Alau si busuk hati,"

Maia tergelak kecil. Marah betul nampaknya Kak Quz ni. Kesian dia. Macamlah Maia tak tahu kisah Quzah dan Alau. Sehari tak dengar Quzah merungut pasal mamat tu memang tak sah. Alau inilah.. Alau itulah.. Inikan pulak nak tengok diorang berdua berganding bahu? Dah macam tengok Tom baik dengan Jerry. Tu pun satu dua episod je. Tapi zaman sekarang ni ada je kucing boleh baik dengan tikus kan? Harap-harap cerita Alau & Quzah ni pun boleh la jadi macam tu..

"Kak Quz, kenapa badan akak ni panas semacam? Akak demam eh?"

"Takdelah, OK je. Takpelah Maia, akak nak tidur la. Thanks for the urut and goodnight. Tolong kejut akak esok pagi OK?"

Maia menggeleng perlahan. Kak Quz!!!!

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez