Wednesday, June 9, 2010

Hikayat Sepurnama 11

Posted by riff rahim at 1:20 PM
Tali boot diikat rapi. Belt dah kemas di pinggang. Mafla di leher dah kacak. Berret beserta hackle di kepala dibetulkan. Pintu toilet tak pernah diam daripada tadi. Ada je pengunjung yang nak masuk. Makin lama makin ramai pulak yang nak bertapa dalam toilet ni. Quzah malas nak ambil kisah. Mata masih lagi tidak lekang daripada memerhatikan cermin. Tajam. Macam ada yang kurang.

The day has come Quzah. Sempat dikerling Swatch di tangan. Lebih kurang satu jam lagi. Practice bulan-bulan, kawad kat tengah-tengah  dataran tu lebih kurang setengah jam je. Haru betul.

Sebelum ni, 3 malam berturut-turut dia dan semua peserta kawad yang lain buat solat hajat berjemaah kat surau. Dah usaha habis baik takkan tak nak mintak tolong Dia jugak kan? Semoga semuanya berjalan lancar. Hopefully kulit diorang yang hitam dek kerana sunburn ni berbaloi. Hopefully kaki-kaki diorang yang melecet akibat bergesel dengan boot-boot yang keras ni berbalas. Hopefully segala kesabaran diorang sepanjang berlatih dengan coach Hitler berbayar. Hopefully, insya Allah.

Quzah menarik nafas panjang. Tiba-tiba perut terasa senak. Gosh, butterflies in my stomach. Peluh dingin merecik di dahi. Quzah, why do you have to be so nervous? Macam la tak biasa jadi commander. Air liur terasa likat. Sympathetic effect yang tadinya tak terasa dah menjalar ke segenap tubuhnya. I really hate this feeling. Quzah pejam mata rapat-rapat.

"Quz, forget not to take off those glasses during the kawad tau. Show them that you have no weaknesses. Bunyi macam bagus je kan? But the thing is, I want you to be confident,"

Damn. Kenapa aku teringat ayat DIA? Bibir diketap sekuat hati. Trying to get this hell out of my mind. I need nothing from you.

Sekilas direnung sekeping nota yang berlipat di atas sinki. Baru sekejap tadi G jadi posmen 'paksarela' untuk menyerahkan nota tersebut di tangannya. Hatinya berkira-kira. Apa yang si Hitler ni tulis?

"Dia kata mesti sampai kat tangan kau safe and sound,"

Terngiang-ngiang ayat G sebentar tadi. Gaya macam nak seludup dadah je. Bagi macam biasa tak boleh agaknya. Tok Wan Alau Hitler ni pun satu. Padahal sebelum bertolak tadi elok je dia berdiri sebelah pintu bas tu. Takde pulak nak cakap apa-apa. Setakat buat muka beku dia (yang konon seram) tu je. Ni tiba-tiba hulur kertas-nota-entah-apa-apa-entah kat aku. Quzah geleng perlahan. Tak faham dengan perangai masyarakat zaman sekarang. Tangan segera membuka lipatan kertas tersebut.

"Cik commander, jangan jerit macam orang tak makan. Aku nampak kau sebat 2 pinggan mee goreng pagi tadi.
Tolong la menang. Don't screw up anything. Aku tak nak kerja sia2"

P/S: Apsal hari ni kau pakai contacts?
-Alau-

Urgh. Quzah mendengus geram. Hampehnya mamat ni! Menyesal giler aku baca nota dia. Kertas di tangan digumpal. Segera dicampaknya ke dalam tong sampah yang memang dah sedia menganga nak telan kertas tu. Panas betul hati Quzah. 'Rama-rama' dalam perut sebelum ni terbang entah ke mana. Masa-masa kritikal macam ni la dia nak cari pasal. Macam la dia sorang je yang penat buat semua ni! Memang silap besar la cooperate dengan kau dulu.

Fine. Hari ni, kita tengok siapa yang tak makan, siapa yang terlebih makan. Quzah tekad. Apa-apa pun, hari ni dia kena menang. No matter what, dia kena buka mata Alau luas-luas supaya lepas ni mamat beku tu tak boleh pandang rendah pada dia lagi. Sekali lagi direnungnya cermin di depan mata. Muka dah determined habis tahap max. Kat depan dia sekarang ialah Quzah without her spectacles.

Yes, I'm wearing contacts today. Why? Because I just can't get him out of my mind. I lied just now. KHILFI, I REALLY NEED YOU RIGHT NOW. ALWAYS NEED YOU.    

Lantas kaki melangkah keluar dari toilet yang semakin sesak.

0 penglipurlara:

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez