Wednesday, February 17, 2010

Hikayat Sepurnama 10

Posted by riff rahim at 10:16 PM
"Sabun?"

"Check,"

"Softener?"

"Check,"

"Kunci?"

"Kunci? Oh, kejap. OK. Check,"

"Done. Jom gerak,"

Quzah menolak daun pintu dorm perlahan-lahan. Mata meliar memerhatikan setiap inci dan sudut Desa Puteri. Memastikan tiada sabarang kelibat manusia pun yang masih berjaga. Sah-sah la. Dah pukul 3 pagi. Yang paling penting, bilik Cikgu Eta pun dah gelap. OK, line clear. Tanpa sebarang bunyi, dia melangkah keluar dari A06. Kid  follow dengan bakul baju di tangan. Gaya masing-masing dah macam pencuri professional. Mereka melalui koridor tingkat 2 blok  A Desa Puteri menuju ke tangga di hujung koridor dengan pantas. Macam lipas kudung. Nak buat jenayah mana boleh delay.

"Jauh la pulak bilik dobi ni," rungut Quzah dalam bisik.

"Lagi jauh kalau kau kena angkat bakul yang berat macam aku ni,"

"Oh, sorry dude. Lupa." Quzah sengih. Patutlah mengah semacam member aku ni. Segera diraihnya sebelah pemegang bakul tersebut. Hulurkan tangan, ringankan beban. Gelak kecil dalam hati. Kid mencebik. Ingat aku ni Popeye The Sailorman apa?

Blok belakang, tingkat satu, pintu first. Target locked. Kid segera mengeluarkan kunci dari dalam poket seluarnya. The door is unlocked. Teringat pulak dekat game The House of The Dead.Gelap. Nasib baik ada lampu koridor. Selepas kedua-duanya dah selamat masuk, Quzah mengunci pintu dari dalam. Precaution penting jugak walaupun semua penghuni asrama tu mungkin masih berdengkur lagi dalam selimut masing-masing. Kid ambik peranan tolong masukkan baju-baju ke dalam washing machine. Air ditadah. Sabun dan softener dituang. Mesin berputar ligat setelah button ditekan.

"Terer kau auta mak cik dobi ni. Macam mana dia boleh baik hati nak bagi kunci?"Quzah tarik kerusi di sudut bilik. Terus dilabuhkan punggungnya di situ. Earphone I-pod dah selamat disumbat ke dalam telinga.

Kid sengih. Kaki melangkah menuju ke meja di sebelah Quzah.

"Mula-mula dia tak nak bagi jugak. Lepas aku tunjuk kaki aku yang melecet ni baru dia simpati,"

Quzah gelak kecil. Kalau ikutkan hati nak gelak besar, tapi takut kecoh pulak rumors ada benda mengilai dalam bilik dobi belakang. Tangguh dulu. Kat dorm nanti boleh sambung gelak. Kid.. Kid.. Macam tu pun boleh dapat kan. Baru tunjuk kaki melecet. Kalau aku yang demam hari tu yang mintak, entah-entah dia offer servis basuh baju aku seminggu. Tak pun sampai habis kawad.

"Nasib baik Aunty Lakshmi tu kira kamceng la dengan aku. Kalau tak lenguh la tangan nak sental baju yang bertimbun ni," Kid sambung.

"Yelah, kau kan rajin puji idli dia sedap. Tak lama lagi jadi menantu lah tu," Quzah senyum sarcastic.

Gelak Kid terhambur keluar. Nasib baik sempat tutup mulut. Adehh.. Tak larat betul la dengar lawak kau Quz. Bagus jugak kalau dapat jadi menantu dia. Boleh makan capati free. Untung-untung anak aku ada iras-iras Shah Rukh Khan pulak.

30 minit berlalu. Kid dah bangun daripada tidur kat atas meja selepas entah berapa kali tersengguk sementara tunggu mesin berhenti. Matanya merenung Quzah yang masih leka melayan I-pod kesayangannya.

"Care jugak Alau kat kau ye Quz," Kid tiba-tiba bersuara.

Quzah buat-buat tak dengar. Care amendenya. Tak sesuai la perkataan tu. Baik tambah 'terpaksa' kat depan. Baru betul.

"Quz,"

Know Your Enemy berlagu di mulut.

"Quz, aku cakap dengan kau ni!" Earphone di telinga Quzah ditarik. Kid mendengus geram. Saje lah tu buat-buat tak dengar.

"Aaa.. Apa? Tak dengar la tadi. Don't talk to me when these things were inside la,"

"Aku cakap…"

"Oh, mesin dah berhenti eh? Jom la kita sidai baju cepat. Nanti kau boleh sambung tidur," Quzah segera memintas. Sorry la sis.. I'm not in the mood to talk about him la.Bikin panas je. Tak pasal-pasal ada pulak baju yang terkoyak nanti. Quzah bingkas bangun dari kerusi dan melangkah menuju ke washing machine. Tangan pantas mengeluarkan baju-baju yang telah dibasuh.

Kid memuncungkan bibir. Suka main tukar-tukar topik la minah ni. Nasib baik aku mengantuk tau. Kid mengemas kembali meja tempat tumpang tidurnya sebentar tadi. Kerusi ditarik semula ke sudut bilik. Botol softener ditutup rapat. Barang bukti jangan ada yang tertinggal beb. Setelah memastikan semuanya normal seperti sedia kala, Quzah dan Kid melangkah keluar dari bilik dobi tersebut. Pintu dikunci cermat. Langkah diatur pula menuju ke ampaian yang terletak di belakang asrama. Kid masih lagi dalam mood tak puas hati sebab Quzah tak dengar apa yang dia cakap tadi.

"Kid, nak tau something tak?" tanya Quzah semasa mereka on the way nak balik dorm selepas menyidai baju di ampaian.

"Apa?" Kid semangat bertanya. Quzah nak bagitau something pasal dia dengan Alau ke?

"Aku nampak ada benda putih terbang atas tangki air tadi,"

Kid ternganga. Muka dah pucat semacam. Tanpa menunggu masa yang lama, Kid dah angkat kaki meninggalkan Quzah di belakang. Aku excited nak tau cerita pasal dia dengan mamat tu. Ada ke patut time-time macam ni nak bukak cerita Misteri Nusantara?

"Laa.. Aku tak habis cakap lagi la Kid. Aku nak cakap benda tu spesis Hedwig, burung hantu Harry Potter tu. Yang pergi lari tinggalkan aku sorang-sorang kat sini tu kenapa? Tak patut sungguh,"

Dan Quzah terus berjalan dengan You Better Pray di bibir dan bakul di tangan...

5 penglipurlara:

faiq zaini on February 18, 2010 at 11:51 AM said...

sronok2..
rase nak bce dr 1..

the_remedy on February 18, 2010 at 2:45 PM said...

sile2...

a'ah on February 20, 2010 at 9:03 AM said...

tringt addin lam Gt_i jer..
nama novel nyer Aa+Bb

the_remedy on February 20, 2010 at 9:04 AM said...

x same okeh..

angah mi€z@ on February 26, 2010 at 8:26 AM said...

sme2..hak3

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez