Sunday, February 14, 2010

Hikayat Sepurnama 9

Posted by riff rahim at 10:43 PM
Kepala berat. Mata panas. Hidung berair. Kaki masih juga melangkah menuju ke dataran sekolah. Be strong Quz. Orang Islam dulu boleh je pergi perang waktu musim panas. Siap puasa lagi. Demam sikit apekedehalnya?

"Quz! Buat apa turun? Duduk diam-diam kat dalam dorm tu tak boleh ke?"

 5 meter dari dataran dah dengar Kid menjerit. Semua mata tertala ke arahnya. Beware. Red alert. Mode sedia-untuk-dibebel dah dipasang. Quzah sengih. Hopefully tak nampak macam kerang busuk or muka orang sakit. I don't want their mercy.

Kid dan G bergegas mendapatkan Quzah. Kepala hardcore tahap diamond betul la minah ni. Baru pagi tadi Kid bagitau G badan Quzah dah panas macam kettle elektrik yang diorang sorokkan kat dalam bilik mak cik cleaner asrama. Disuruh pergi klinik, macam-macam alasan keluar. Queue panjang sangat la.. Doc tak mesra alam la.. Tu belum kes nak telan paracetamol lagi. Silap-silap silat gayung, kung-fu, silambam semua boleh keluar semata-mata nak bagi Quzah makan ubat. Fobia muntah akibat makan pil Chi Kit Teck Aun masa kecik-kecik dulu. Dia lebih senang demamnya kebah sendiri.

"Cik commander,panglima angkatan tentera pun reti rehat tau kalau sakit," Kata-kata aluan daripada Kid.

"Aku tak nak General Tok Wan Alau Hitler membebel kat korang," Boot dah dikeluarkan dari dalam beg.

"Apa dia fikir kau mintak ke nak demam?" G tukang sambung.

"C'mon la babe. Takkan kau nak march jugak dengan muka merah padam macam ni. Silap haribulan karang comma pulak cik commander kita ni. Dah, I'll go and ask for excuse." Kid segera berlalu mendapatkan Alau di hujung dataran. G ikut dari belakang.

Ask for excuse? As if la mamat muka beku tu nak bagi. Quzah menarik nafas panjang. Boot segera disarungkan ke kaki. Jari-jemari pantas mengikat tali. Kemudian dia merenung ke hujung dataran. Kid dan G masih berdiri di situ tapi kelibat Alau tak dapat dikesan. Perlahan Quzah memicit dahi yang terasa berdenyut. Bahang matahari menambahkan lagi rasa berat di kepalanya. Hai, kepala ni taknak bagi mercy pulak..bila nak start kawad ni? Sekilas direnungnya Swatch di tangan. 4.45 petang. Lewat 5 minit. Marchers yang lain masih 'bersidai' lagi. Quzah kerut dahi. Sejak bila Tuan General tak punctual ni?

"Guys, jom la start. Mula cepat habis cepat." Quzah beri arahan. Tak cergas macam biasa.

"Ha, and Fara will command today as Quzah will be on the bench." Satu suara datang dari belakang.

What? Ingat ni hoki ke soccer nak main bench-bench? Quzah menoleh. Muka tak percaya. Mamat ni bagi aku excuse ke?

"Dah kata on the bench tu duduk la kat atas bangku ni." Alau maintain muka beku. Plastik di tangan diletakkan di sebelahnya. Quzah melangkah perlahan. Mata merenung tepat ke arah Alau dengan tanda soal bermain di kepala. Ni tak lain nak kenakan aku la ni. Dilabuhkan punggungnya di atas bangku.

"Nah." plastik di sebelah dihulurkan kepada Quzah. Sebotol air mineral dan paracetamol. PARACETAMOL?? Quzah membeliakkan mata. Mamat ni ada belas kasihan jugak rupanya. Ingatkan heartless sangat sampai aku demam pun dia buat buta je. Dalam hati rasa nak tergelak pun ada. Mesti baru beli dari koop ni. Tau takut pulak bila sorang mangsa dera dah sakit..

"Thanks. Though I don't need it." Apa-apa pun kena cakap terima kasih jugak. Walaupun tak tau la dia ikhlas ke tidak.

"Makan la ubat tu sekarang." Nada suara Alau tak ubah macam mak yang suruh anak makan ubat. Cuma versi Alau lebih monotonous.

"Kenapa aku kena ikut cakap kau?" Member-member aku suruh pun aku tak nak. Lagi la pulak mamat ni.

"Sebab aku dah beli untuk kau."

"Aku tak makan la ubat yang orang beli atas rasa bersalah sebab mangsa dera dia sakit. Nasib baik la mangsa dera tu aku." Selamba Quzah menjawab. Plastik di hadapannya dipandang sepi.

"Kau ni banyak bunyi kan?" Alau mengeluarkan sebiji paracetamol. Penutup botol air mineral dipulas. Segera dihulurkan kepada Quzah. Quzah angkat kening sebelah. Main paksa-paksa pulak mamat ni. No choices. Pil dipaksa juga masuk ke mulut. Air mineral segera diteguk menuruni kerongkong.

"Aku beli bukan sebab rasa bersalah. Aku bagi sebab aku sayang kat kau." Alau senyum segaris.

Quzah mencebik. Get lost with your sayang.

0 penglipurlara:

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez