Wednesday, January 27, 2010

Hikayat Sepurnama 7

Posted by riff rahim at 3:54 AM
Completing the square.

Quadratic functions.

Logarithms.

Siapa la yang bijak pandai+(banyak -sangat-masa-macam-dah-takde-benda-lain-nak-buat) yang reka benda-benda macam ni ek? Ayat aku pun dah jadi macam formula Math. Side effect selepas hampir setengah jam menghadap handout Add Math yang satu soalan pun tak sempurna. Oho, can't put the blame on them. Sah-sahla benda ni ilmu. Allah suruh kita cari ilmu tu, kan Quzah? Sabarlah wahai hati.. Tabahlah nak hadap nombor+simbol yang dah nampak macam cacing kerawit ni..

Ni baru syllabus awal FORM 4. Ni baru sekolah menengah Quzah. Lari ceruk mana pun kat bumi ni kena hadap nombor jugak. Alahai alergicus angkarus..(scientific name yang Quzah bagi untuk penyakit tak-tahan-tengok-nombor).. tolonglah vanish from my mind setting. Sah-sah la susah. Bukan macam telan cetirizine hydrochloride je. Daripada posisi duduk dengan postur yang betul, Quzah letak pulak kepala atas meja. Kejap lagi mesti tangan tukar syif dengan mata.

Quzah mengerling jam di pergelangan tangan. 3.40 petang. Kejap lagi Asar. Add Math tak siap lagi. Petang practice march pulak. Oh, tak boleh, tak boleh…. Nak tak nak kena pergi situ jugak. Duduk kat kelas ni terbejat otak aku. So long Alpha 2. My brain does need some fresh air. Quzah bingkas bangun dari kerusinya…

********************************************************************************************

"Oit, merata sekolah aku carik kau. Dah agak dah port kat sini,"G melabuhkan punggung di sebelah Quzah.

"For what sake?"tangan sibuk tekan kalkulator. Alhamdulillah, one more question to go.

"Saje. Mengantuk,"

"Orang mengantuk carik bantal la sis,"

"Ada jugak orang mengantuk pergi lepak atas rooftop surau,"

Quzah sengih. Aduss..headshot. Terima kasih G.

"Yelah, nak panjat tangki air tinggi sangat. Nanti kau tak larat carik aku pulak," Ada senyuman perli di situ.

G gelak. Ada je yang nak dijawab. Tak bagi peluang aku menang langsung. Tau lah dulu aku yang spoil adventure panjat tangki air . Teringat pulak time tu. Mati-mati G tolak nak join Quzah dan yang lain pergi panjat tangki tu after PMR. Kes gayat lah tu. Lepas dipujuk, barulah G setuju nak naik. Sudahnya, G tak bukak mata sikit pun bila dah sampai atas. Punyalah takut. Dekat seminggu jugaklah telinga dia cair kena perli.

"Dah Asar?" soal Quzah. Alhamdulillah, latih-tubi Add Math dah selesai. Cuma tinggal satu soalan yang confuse. Balik dorm nak tanya Sifu Nadh. Barang-barang semua dah disumbat ke dalam beg.

"Belum. Turun sekali?"

Quzah angguk. Segera dia bangun dan menggalas beg. Lepas ni nak get ready for marching pulak. Pertandingan Kawad Kaki peringkat negeri lagi dua minggu. Formasi baru tak practice lagi. Physics notes tak copy lagi daripada Squid. Mural kat dining hall..hoho..tak mau fikir dulu..letih dah main kira-kira tadi. Makin besar makin bertimbun pulak kerja-kerja yang nak dibuat. Ingatkan dah upper form ni boleh lah relax sikit. But now then I realize that life isn't that easy. Takpe Quzah.. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. He knows the best.

"Quzah, aku dah tanya Ajib about the formation. Dia takde idea  nak buat macam mana. Tapi, dia ada suggestkan orang yang boleh tolong kita," tiba-tiba G bersuara ketika mereka sedang menuruni anak tangga.

"Takpelah kalau macam tu. At least ada jugak orang yang tau. Ajib ada cakap tak nama orang tu? Boleh aku pergi tanya dia," Alhamdulillah..see? Satu-satu Allah permudahkan.

"Ada jugak. Tapi tak taulah kalau kau setuju ke tak,"

Quzah kerut dahi. Kenapa tidak?

"Sebab Ajib cakap nama dia Alau,"

Dan langkah Quzah terhenti di situ.

0 penglipurlara:

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez