Monday, January 25, 2010

Haishh..kne kawen ke??----

Posted by riff rahim at 1:08 AM
"Cah,makan tu janganla banyak2 tempat..kawen ramai nanti"
"Tengah masak kat dapo jangan mnyanyi,nanti dapat suami tue bru taw.."
"matahari tegak atas kpale baru nak bangun ye..ilang rezki,rugi kamu"

"haishh,mak ni..itu x boleh ni x boleh..macam2 la..bukannye btol pon mende tu."  Balasku apabila mak berleter atas tabiat ak yang susa bno nak diubah.al-maklumla,keras noh kpale..klu kne hentak kat dinding,alamat retakla dinding tu..

....................................................................

Ahaks..kuat bno mlawan mak mse kecek2 dulu.Mak,maafkan Cah ek..Cah bkn nak mlawan mak pon,cme iyela..bdak2..salu nak ikot kte dye je..nakal kn Cah dolu2..Sampai x cukup jari nak kire da bpe kali kne libas ngan abah gne rotan tebal n panjang x hengat dye tu sbb salu lawan cakap mak abah..Lagi2 ble Cah ikot abang ponteng klas ngaji n g men ngn 'sahabat2' seangkatan..Memang indah zaman kanak2 kn mak..Tbe2..

"Ketika chenta bertasbih,nadiku berdenyut merdu..kembang kempis dadaku..~~"
" ..merangkai butir chenta.."..oppsss,terlayan daaa..

Spe lak yang kol pepagi bute neh ..kaco orang nak feel2 btolla..Eh,mak!!
Aah,lpe lak yang ak da janji nak kol mak arini.Haishh,bz pnye pasalla neh..haha,x pasal2 ke'bz'an mnjadi mangse skali lagi..

"Hello..Assalamualaikum mak.."
"Haa..Waalaikumussalam..Da bangon pon kamoo..jangan la dibuat lagi prangai cam dolu2 tu..bangun mse matahari da nek kpale..x manis,umo pon da lanjut..da layak jadi mak orang da pon..klu tahu dek ayah kamoo,rotan tu la hadiah spesel kamoo..

"Hehe..mak ni,taw2 jek..x laa..Cah da lme tgglkan tabiat tdo-mlampau-tahap lipas-hibernate tuu..x elok,bak kte mak..kan3??Lagipon,ni baru je lepas solat Subuh,bru ingat nak ngaji..ehehe..mak abah sihat?"

"Baguih la tu.mak abah sihat..abang kamu ad kat umah ni,ngn kak long kamu.."

"Yeke??windunye kat abang que..depa cne mak?sihat??"

"depa pon dok sehat2 ja..akak kamu tu baru ja pregnant 3 minggu..tu yg mak dok gumbira sgt..kamu bila lg?haa,ni ble lagi nak balik umah ni..ayah kamoo tu da rindu sangat dengan kamoo..sejak due tige menjak neh,salu jek dye ngadu kat mak,ble nk timang cucu..ka.."

"mak..Kawan cah panggil tu..tjerit2 dye..ad lipas la tu.hee..len kali kte sambong borak ek mak.."

"itu la kamu..ble orang cte sal kawen,cepat je mngelak..yela2,p la tulong kawan kamu tu..kem aslam kat depa semua noh..abah n sume2 kem salam.."

"Waalaikumussalam..p dulu noh mak..salam"

"hemmm..waalaikumussalam..blajaq bek2 noh.."

tuuuuuuuuuuuutttttttttttt...

Fuhh,lege..naseb bek sempat mngelak..Cayalah Cah!!I'm da champs!!oo yeah!!shantoh2!!Kalau x krane mell jerit  tahap nak tkluo anak tekak kat dapoq ble nmpk lipas tkedek2 ngn kuncu2 atas meja cm wat kawat ala2 dak MTD (panjang bno x ckp nafas sungguh ak cter),x dapek den nk nulong..Tahan je la tlinge dnga cramah free d pepagi bute drpd Puan Maryam a.k.a guru disiplin Skola..err,x engat nme..hehe..kantoi ak..

.....................................................................................................................

Mak,bukan Cah xmo kawen @ menidakkan sunnah Rasulullah tu..cme,maybe blom sampai mse n jodoh la kot mak..Bukan xde laki2 g ske n minat kat cah (ceh,bajet cun cam putri gunung Sinai lak..err,ad  ke??ngarut sudeh ak)..cme cah lom bersedie nk pk n pikol tanggungjawab yang terSANGAT la..BESAQ mak oii..

Cah salu terpiki..mampu ke Cah jd mak mcm Mak..Mampuke Cah besakn anak2 cah mcm Mak..Mampuke Cah menghadapi dugaan berkongsi idop ngn orang len macam mak..Boleh ke Cah tunaikan tanggungjawab seorang isteri n automatik sebagai ibu n suri rumahtangge macam Mak..Macam2 Cah pk mak..

Sungguh,usia bertambah n mcm kte mak,da layak jd mak orang..tapi..tapi...

"Cah,dalam dunia ni xde hatta seorang pon yang xde n x dbri tanggungjawab..Smua orang de tanggungjawab masing2.Kte sebagai muslim ,ad tanggungjawab yang paling besaq..iaitu,menjadi khalifah Allah d muke bumi..Satu janji antara kita dengan Dia mse kte msh dalam prot mak lagi..n kawen..mmg bsaq tanggugjawab..kahwin kn sunnah rasulullah..spe2 yang x ikot sunnah rasul,rasul xkn mngaku dye sebagai umat..kahwin ni ad banyak hukum..bagi orang yang mampu,diharuskan berkahwin..mcm Cah..umo da lanjut..ad kemampuan..bkn mak nk paksa Cah kawen..cme mse mak da x panjang..emm.."

Itula yang mak salu luahkan,ble ak berhujah ngn mak ala2 debat ala parlimen pasal..KAWEN..
Abah,Cah kne kawen ke????????

p/s:the mostest firstest entry ak..cerpen yang simple..idea asal ak cedok dr mne tah tp byk di modified..engt nk smbg smpi part 2..spe2 yg da bce bg la komen ek..so dat ak leh improve skil writing ak oleh tgn2-yang-gatal-nak-mnulis-even-sok-EXAM..hoho..btw,doakan kami dak2 uni cairo 1st year yg nk exam stat sok ek..mudah2an doa2 kalian smpi ke Arasy Allah..ameen~

>miezazee.que<
11.06 a.m waktu misr..


6 penglipurlara:

the_remedy on January 25, 2010 at 7:59 AM said...

wee~
da tulih...
my greatest-pressure-days da abis...
so till the next hikayat...

angah mi€z@ on January 26, 2010 at 4:30 AM said...

woo~
pressure smkn btmbh..
hehe..bru stat tuleh..amatur la ktekn..hee..
amacam?ok x??

the_remedy on January 26, 2010 at 4:47 AM said...

tuleh jerr...
org nk bace, bace...
xnak bace pon x kena bayar...

a'ah on January 26, 2010 at 5:10 AM said...

btol3..
2lih jer..
minay bab bca2 cter neh..
haha

the_remedy on January 26, 2010 at 6:48 AM said...

a'ah: slalu2 la jenguk blog nih..

angah mi€z@ on January 27, 2010 at 6:51 AM said...

haha..x membine btolla kte2 ko..xpe rr..nk bce ke xnk ak akn ttp mnuleh..muahaha..^o^..

a'ah:bgs2..pstikan jngok slalu deh..hohoho

 

bedtime.story Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez